onsdag 27. oktober 2010
Chat
tirsdag 19. oktober 2010
Et hett tips til bibliotekarer
I dag er jeg på kurs på fylkesbiblioteket i Akershus om sosiale medier. Før lunsj hørte vi på et veldig spennende foredrag med Ida Aalen som snakket om nettopp sosiale medier. Deltakerene på kurset har forskjellig erfaring med bruken av blogg, facebook eller twitter og nå går vi gjennom de forskjellige deltakerenes blogger. I min RSS-feed i dag dukket det opp et nytt innlegg fra den svenske bibliotekaren Anna-Stina Takala, eller BiblioBuster. Jeg anbefaler alle som er interesserte i sosiale medier og bibliotek å følge med på bloggen hennes og gjerne twitteroppdateringene hennes på @bibliobuster. Hun skriver svært godt og er en engasjert bibliotekar. I dag skriver hun innlegg om akkurat det vi diskuterer her på kurset, nettopp bruken av facebook og twitter i bibliotek. Les "7 tips för ditt bibliotek på Facebook och Twitter".
mandag 18. oktober 2010
"Hur du blir en mer effektiv bibliotekarie"
Via BiblioBuster ble jeg oppmerksom på at Gamlestadens Bibliotek i Göteborg har laget flere morsomme videoer om det å jobbe i et bibliotek. Dette er et godt eksempel på hvordan et bibliotek kan bruke sosiale medier. De har opprettet en egen Youtubekanal og lagt ut filmene sine der!
Etiketter:
Bibliotekshumor,
Videodeling,
Youtube
Facebookerkjennelse
-Endelig noe nyttig jeg kan bruke facebook til, tenkte jeg da jeg ivrig laget fotoalbum og opprettet arrangementer over en lav sko. Nå er det 134 personer som følger denne siden. Men hvis man ser på hvem disse personene er, så er det ikke så mange av de 850 elevene som går her nå som viser tommelen opp. Det er flere ansatte, tidligere elever og andre bibliotekarer som følger med på mine oppdateringer. Det er hyggelig, men det hjelper ikke så mye for det jeg opprinnelig hadde tenkt å bruke Facebook til, nemlig som en informasjonskanal til elevene våre.
I høst har jeg hatt nesten alle førsteklassene ved skolen innom biblioteket, og jeg har informert dem om at jeg gjerne vil at de skal følge med på siden, hvis de vil holde seg løpende orientert om hva som skjer i biblioteket. Fem nye personer liker Biblioteket ved Sandvika videregående skole siden den gang. Hvorfor vil de ikke følge med på hva som skjer? Er det fordi de synes at kombinasjonen sosiale medier og skolen er teit?
Jeg gir imidlertid ikke opp facebook så lett. Om ikke annet, så er det en fin måte å få vist fram hva som skjer i et aktivt skolebibliotek til resten av verden. Dessuten er det bra at mange ansatte ved skolen følger med på hva som skjer og kan formidle dette videre til elevene sine.
Og hvem vet, hvis jeg holder ut kan det hende at siden får et oppsving etterhvert. Jeg vet at mange av skolebibliotekarene i Akershus har opprettet sider eller grupper til sine bibliotek, hvis det er noen som har en annen erfaring enn meg med bruk av Facebook i skolebibliotek, så vil jeg gjerne høre om det, men jeg mistenker at for elevene er dette feil platform. Kanskje de ikke vil at jeg skal være der de er?
Podkast
Bildet er hentet fra Flickr og er laget av Colleen AF Venable.
Hvorfor du ikke skal jukse på eksamen!
fredag 8. oktober 2010
Bilder
![]() |
Fra Fotomontasjer |
1. Jeg tar ofte bilder til bloggene min selv. Det gjør at jeg etterhvert får en anselig mengde fotografier. Noen ganger kunne det vært greit å ha tilgang til disse både på jobben og hjemme, derfor er det fint å lagre bildene i et nettbasert program.
2. Jeg vil gjerne vite mer om creative commons lisenser og om bruken av bilder på bloggen. Ofte synes jeg det er vanskelig å finne illustrasjonsfoto til innleggene mine, som jeg har lov til å bruke. Derfor tar jeg de fleste fotografiene selv.
3. Jeg synes det fungerer godt å ha lysbildevisningen Bibliobilder i høyremargen her. Jeg har laget et "set" i Flickr og lagt inn html-koden for denne i Blogger, dermed vises lysbildene på bloggen. Her går det naturligvis an å legge inn alle mulige bilder, men jeg vil at begge bloggene mine skal være relatert til arbeidet jeg gjør ved biblioteket. derfor har jeg valgt bilder som viser aktiviteter i biblioteket.
4. Jeg forstår nå at jeg er mer opptatt av å bruke bilder på bloggen, og mindre opptatt av bildedeling i både Flickr og Picasa, men det kan kanskje forandre seg, dersom jeg bruker det mer?
Foto: Ingrid S. Hagen og Annicken Michaelsen. Fotomontasjen er laget i Picasa.
Etiketter:
Bildedeling,
Creative commons,
Flickr,
Picasa
mandag 4. oktober 2010
RSS
For å ha oversikten over alt jeg vil følge med på, på ett sted, har jeg samlet twitteroppdateringene, Google Reader og diverse aviser og tidsskrifter på én iGoogle side. Der har jeg alt på et sted. Men jeg merker stadig vekk at det blir for mye å følge med på likevel. Er det noen som har en god måte å sortere all informasjonen på? Eller er eneste løsning å markere alt som lest, selvom man ikke har kommet gjennom halvparten?
Vanligvis når jeg skriver blogginnlegg på Leselyst bruker jeg Windows Live Writer. Det er jeg veldig fornøyd med, og jeg kunne godt tenke meg å bruke det på denne bloggen også. Der har man flere muligheter når man skriver, og det er ryddig og oversiktlig. Men da jeg opprettet denne bloggen ble det problematisk, for jeg kunne godt tenke meg at innholdet i de to bloggene ikke ble lagret på samme sted, men hadde to forskjellige kontoer, slik man har i Blogger. Jeg kan selvfølgelig løse det ved å skrive innleggene mine til Betaingrid i Blogger. Noen som vet om det går an å skille to blogger i Live Writer?
Etter tips fra kollega Kristin Berglid, som også er med på kurset En smak av sosiale medier, installerte jeg Zemanta i dag. I dette innlegget tester jeg verktøyet for første gang. Det er veldig praktisk fordi du får forslag til lenker mens du skriver, og slipper dermed å stoppe opp i skrivingen for lete opp lenkene. Dessuten foreslår Zemanta etiketter for innlegget.
Etiketter:
Blogger,
Google Reader,
IGoogle,
Oppgave 2,
RSS,
Windows Live Writer
Abonner på:
Innlegg (Atom)