mandag 15. november 2010

Ett steg videre...

Nå har jeg jobbet meg gjennom alle oppgavene på kurset, i morgen går turen til Kjeller for å delta på siste kursdag. Men når jeg er ferdig med å skrive dette innlegget, skal jeg begi meg ut i et for meg helt ukjent terreng som jeg lenge har hatt lyst til å utforske: Jeg har endelig fått meg en iPhone! Nå har jeg tenkt å utforske hvordan jeg skal bruke den - til ALT! Og jeg gleder meg voldsomt til å utvide min digitale horisont! Kanskje jeg kan utvikle en biblioteksapp til iPhone 4, hvem vet?

Mashup

For en stund siden merket jeg meg at Brian Herzog skrev om mashups på bloggen sin, the Swiss Army Librarian. Jeg merket den av som favoritt og i dag fikk jeg endelig bruk for den. Herzog skriver om hvordan man kan integrere flere funksjoner på et biblioteks hjemmeside. For eksempel kan man legge til et googlesøkefelt slik jeg har gjort her på Betaingrid, eller man kan legge inn bilder fra bibliotekets billedsamling på flickr, eller hva med å legge ut et dokument i sin helhet(gitt at det er lov naturligvis)

Wiki

Wikipedia er en kilde til frustrasjon og glede for mange bibliotekarer - særlig i skolen. Tanken bak er svært god: Ved hjelp av dugnadsånd og god kjennskap til materialet skal alle kunne være med å redigere et gigantisk oppslagsverk på nettet. Det er et nyttig verktøy for å hente kjapp informasjon, men hvis jeg skal veilede elevene mine ber jeg dem bruke feks Britannica i stedet.

Jeg har nå testet ut wiki for første gang. Det gikk greit, men jeg merker at det var vanskeligere enn de andre oppgavene, siden jeg ikke har jobbet med det før. Jeg er veldig nysgjerrig på hvordan de andre bibliotekarene på kurset kunne tenke seg å bruke en wiki. På skolen hvor jeg jobber har mange lærere brukt wiki i undervisningen. Elevene samler inn lenker og informasjon som de så deler med de andre i en wiki. I følge en erfaren kollega krever det en del redigeringsarbeid til slutt. Jeg spurte henne om hvordan jeg som skolebibliotekar kunne bruke wiki, og hun mente at det kunne være en fin måte å få elevene til å komme med for eksempel bokanbefalinger. Jeg tror jeg har nok av steder å holde styr på allerede, men ser ikke bortifra at jeg kan få bruk for en wiki en gang. Og jeg håper at det er noen som kan gi meg råd om hva jeg kan bruke det til på kurset i morgen.

torsdag 11. november 2010

Karttjenester

seb caught on Google Maps in Paris last june - 2Image by s_levaillant via FlickrIfølge google maps tar det 11minutter for meg å kjøre til jobben. Det er ikke så langt fra sannheten - når det ikke er trafikk på veiene vel å merke! Uansett kan de ulike karttjenestene være til nytte når man skal finne ut feks hvor man skal på kurs. Da jeg skulle finne fylkesbiblioteket i Akershus, kunne jeg enkelt og greit slå opp på google maps og finne ut hvordan jeg skulle kjøre. Men dette er gammelt nytt og noe vi har gjort i flere år, ikke sant? Noe jeg ikke har prøvd før er å lage reiseguide til folk som spør om du har gode restauranttips, til Paris for eksempel. Da kan man plotte inn adressene og navnene på de stedene man vil anbefale, lagre dette i et eget kart og så kan vennene dine gå til de stedene når de er i Paris. Det er morsomt!
Enhanced by Zemanta

Cloud computing

googledocsImage by Antonio Ortiz via FlickrI det siste har jeg fått testet googledocs i praksis og jeg er svært fornøyd. Jeg sitter i arbeidsgruppa til fagforum for skolebibliotekarer i AFK og vi planlegger et møte i slutten av november. Siden vi er ansatt på forskjellige skoler og ikke kan møtes så ofte, fungerer google docs utmerket til samarbeid om for eksempel møteprogram. Jeg opprettet et dokument og delte det med de tre andre kollegaene mine og lot dem få gå inn og redigere dokumentet sammen med meg.
Dersom man skal legge ut et dokument som man ikke vil at andre skal redigere, er det viktig å sperre for redigering. Det fikk vi erfare i fjor da vi la ut timeplan for innlevering av lærebøker og elevene gikk bananas med å fylle inn og endre hele dokumentet til en noe grovere ordlyd enn vi vanligvis bruker i biblioteket.
Enhanced by Zemanta

fredag 5. november 2010

Virrvarr om sosiale medier

Bloggeren Virrvarr, eller Ida Jackson som hun heter i virkeligheten, har i disse dager kommet med boka Sosiale medier - Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset. Den har som utgangspunkt at sosiale medier er her for å bli, og at det ikke er et spørsmål om du sier ja eller nei til sosiale medier, men snarere et spørsmål om hvordan du bruker verktøyene. Jeg synes det er interessant at en profilert blogger skriver bok på papir om et emne som er i så rask utvikling, men forlaget skriver som en forklarende tilføyelse på baksiden: "boken er en bro mellom skjerm og papir".
Jeg har bladd litt i boka i dag og den går rett inn i kurset "En smak av sosiale medier". I en periode framover vil denne boka kunne anbefales som et fint supplement til kurstekstene på nettet, så får vi se hvor lang tid det tar før medierevolusjonen har rullet videre.

Jackson, Ida: Sosiale medier - Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset, Aschehoug, Oslo, 2010

å google - googler - googlet - har googlet

Googlelogo
I likhet med mine elever bruker jeg Google daglig som søkemotor for å finne det jeg leter etter på nettet. I dag har jeg lagt til et google-søkefelt her på Betaingrid som gjør at man kan søke i innhold på denne bloggen. Det synes jeg er nyttig når jeg leser andres blogger, særlig når den begynner å bli innholdsrik.

Del.icio.us er en tjeneste jeg har prøvd tidligere. Oppgaven på kurset gjorde meg nysgjerrig på å ta det opp igjen. Jeg oppdaget at jeg kan lenke til mine siste bokmerker i del.icio.us og legge dem ut i margen her på bloggen. Jeg lurer imidlertid på hvordan man kan bruke sosiale bokmerker i arbeid med elevene. Har det noen nytteverdi å legge ut en liste over emneord slik at elevene kan finne alle sider du har merket med taggen særemne. Det er slik praktisk bruk av sosiale medier jeg er ute etter å lære. Jeg glemmer ofte å lete i mine egne bokmerker, hvor stor er da sjansen for at elevene mine skal komme på å gjøre det?

Det ender vel med at vi googler det?