mandag 18. oktober 2010

Facebookerkjennelse

Facebook logoImage via WikipediaNå har jeg tenkt å banne i kjerka: Facebook fungerer ikke for å nå fram til elevene mine! Og dette sier jeg ikke med lett hjerte. For jeg var svært optimistisk da jeg laget en side på Facebook i forbindelse med det første arrangementet med "Bråk i biblioteket", våren 2010. Jeg kalte den Biblioteket ved Sandvika videregående skole.

-Endelig noe nyttig jeg kan bruke facebook til, tenkte jeg da jeg ivrig laget fotoalbum og opprettet arrangementer over en lav sko. Nå er det 134 personer som følger denne siden. Men hvis man ser på hvem disse personene er, så er det ikke så mange av de 850 elevene som går her nå som viser tommelen opp. Det er flere ansatte, tidligere elever og andre bibliotekarer som følger med på mine oppdateringer. Det er hyggelig, men det hjelper ikke så mye for det jeg opprinnelig hadde tenkt å bruke Facebook til, nemlig som en informasjonskanal til elevene våre.

I høst har jeg hatt nesten alle førsteklassene ved skolen innom biblioteket, og jeg har informert dem om at jeg gjerne vil at de skal følge med på siden, hvis de vil holde seg løpende orientert om hva som skjer i biblioteket. Fem nye personer liker Biblioteket ved Sandvika videregående skole siden den gang. Hvorfor vil de ikke følge med på hva som skjer? Er det fordi de synes at kombinasjonen sosiale medier og skolen er teit?

Jeg gir imidlertid ikke opp facebook så lett. Om ikke annet, så er det en fin måte å få vist fram hva som skjer i et aktivt skolebibliotek til resten av verden. Dessuten er det bra at mange ansatte ved skolen følger med på hva som skjer og kan formidle dette videre til elevene sine.

Og hvem vet, hvis jeg holder ut kan det hende at siden får et oppsving etterhvert. Jeg vet at mange av skolebibliotekarene i Akershus har opprettet sider eller grupper til sine bibliotek, hvis det er noen som har en annen erfaring enn meg med bruk av Facebook i skolebibliotek, så vil jeg gjerne høre om det, men jeg mistenker at for elevene er dette feil platform. Kanskje de ikke vil at jeg skal være der de er?
Enhanced by Zemanta

6 kommentarer:

 1. Hvordan fungerer det ifht bloggen "leselyst"? -Den er jo også en viktig infokanal for biblioteket. Her tenker jeg at du må sammenligne besøkstall og ikke minst se hvor trafikken kommer fra. Kanskje bloggen din rett og slett er en bedre arena for dette? Et alternativ er da å gjøre mer ut av integrasjonene mot facebook. Ser du har en bitelite widget for siden din langt nede der. Hva med eks å lage arrangementene i fb som du har gjort til nå, men så feede også disse inn på bloggen (på sentral plass)?
  Er mange muligheter for god interaksjon mellom nettsider og fb på http://developers.facebook.com/plugins
  Lykke til med den videre utforskingen av hvordan bruke facebook. Det er uansett spennende å følge med på.

  SvarSlett
 2. Så bra at du starter denne diskusjonen! Vi på Nesbru skolebibliotek er nye på Facebook, så det er litt tidlig å evaluere bruken enda. Men jeg ser den samme tendensen også her. Men kanskje vi må være fornøyde hvis vi får lærerne til å følge med, hvis de får informasjonen ut til elevene? Vi er i oppstarten av å få i gang en bibliotekskomité med elevrepresentanter. Gleder meg til å høre med dem hva de tror om bruken av sosiale medier. Kanskje det kan være lurt å spørre lærerne også om de formidler informasjonen de får i FB-gruppa videre til elevene?

  SvarSlett
 3. Takk for svar Christian! Jeg ble veldig glad for innspillet ditt!
  Mulig jeg må ta kontakt med deg når jeg har fått prøvd ut litt. I dag er jeg på kurs med Ida Aalen!

  SvarSlett
 4. Hei anette!
  Ja, jeg gir ikke opp ennå, men må muligens gjøre noen endringer for å få flere til å følge med!

  SvarSlett
 5. Bare å ta kontakt om det er noe du lurer på ja. Skal prøve å hjelpe så godt jeg kan. Skulle gjerne sett Ida holde kurs. Jeg kjenner henne som en svært dyktig dame som setter høye krav og med god kontroll på det hun driver med. Møtte henne såvidt under mediedagene i fjor, men har dessverre ikke fått sett henne holde kurs.

  SvarSlett
 6. Hei Ingrid. Jeg bruker FB i 2.klasse MK i norsk, og har stor suksess med det. I tillegg blogger vi i 1. klasse, og jeg vet at både LK og Ingunn bruker FB med sine elever. Merkelig at elevene ikke tar til FB-siden til biblioteket. Jeg skal i alle fall legge deg inn som like på elevsiden min umiddelbart. Lenken til bloggen din ligger der for lenge siden. Fortsett det gode arbeidet!

  SvarSlett